Kommunernas klimatarbete
Nu finns ett nytt verktyg som kan hjälpa kommuner att förstå, jämföra och agera på sina klimatutsläpp.
Läs mer


Läs mer


Läs mer


Läs mer


Läs mer



Näringslivets klimatarbete
Sedan Viable Cities startade arbetet med Klimatneutrala städer 2030 har över 500 företag engagerats i arbetet. Nu finns en rapport som utforskat företagens roll och möjligheter kopplat till de lokala klimatkontrakt, som drygt hälften av de 23 städer som ingår i satsningen implementerat.
Läs mer



Miljöpolitik - EU
  • Klimatfrågan tappar i en ny undersökning av Eurobarometern
  • Nytt pris ska uppmuntra trädplantering
  • Uppdaterad lista över farliga ämnen som ska utredas
  • Roswall höll rundabordssamtal om vattenresiliens
  • EU:s medborgare konsumerar mer kläder och textilier än någonsin
  • Flygbolagschefer vill ha bort krav på hållbart flygbränsle
  • Så ska EU minska beroendet av strategiska råmaterial
  • Ny omnibus på energiområdet kan ge lättnader i flera direktiv
  • EU skjuter upp flera klimatmål
  • IEU-länderna säger ja till senarelagd hållbarhetsrapportering
  • Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Det blir allt tydligare att regeringen inte tänker följa den klimatlag som reglerar de svenska klimatmålen, som man själva varit med om att besluta. Istället inriktar man sig på att följa de mindre stränga målen i EU:s klimatlagstiftning - som man kanske inte heller klarar att uppfylla.
    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer



    Uppsala är Sveriges grönaste stad, enligt indexet Top Green Cities challenge. Illustration: Uppsala kommun.
    Hållbara städer
    Grönytorna i samtliga Sveriges 20 största städer minskar. Det visar ett index som presenterades på måndagen. Av indexet framgår att grönytorna i Sveriges 20 största städer minskat med 650 000 kvadratmeter, motsvarande cirka 93 fotbollsplaner bara mellan 2022 och 2023.
    Läs mer


    I måndagens Miljö Online kunde vi berätta om ett nytt index, Top Green Cities challenge, som visar att grönytorna minskar i alla Sveriges större städer. Det är en del av en global trend, berättar företaget bakom indexet.
    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer



    EU
    Under Corona-pandemin utlovade EU att stötta medlemsländerna med sammanlagt 724 miljarder euro i återhämtningsbidrag och lån, varav minst 37 procent skulle gå till klimatomställning. Nu visar en granskning av Europeiska revisionsrätten att mindre än en tredjedel av pengarna betalats ut och att endast hälften nått de slutliga mottagarna. Sverige är en av tre länder som ännu inte ansökt om utbetalning..
    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer



    Byggande & Boende
    IVL Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med flera stora bygg- och fastighetsaktörer tagit fram en ny beräkningsmodell för byggnaders klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv.
    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer



    Energi
    Officiellt skyller Vattenfall på regeringen att vindkraftsparken Svenska Kriegers Flak, beläget cirka 3 mil söder om Trelleborg, inte lockar investerare eftersom elanslutningen till land blir för dyr. Men det är inte hela sanningen.
    Läs mer



    Energi
    Svenska forskare har för första gången undersökt hur Östersjön och Nordsjön kan komma att påverkas av vindkraftparker till havs.
    Läs mer



    Förnybar energi
    Europa har tillräckligt med mark för att bygga ett helt förnybart elsystem utan att äventyra vare sig livsmedelsförsörjning eller naturvärden. Det har den europeiska paraplyorganisationen EEB kommit fram till i en rapport.
    Läs mer



    Solenergi
    Länsstyrelsernas prövning av nya solparker behöver snabbas upp. Det anser Nätverket för solparker. Under första halvåret 2024 godkände länsstyrelserna 95 solparker med en total årlig elproduktion på 1,4 terawattimmar. Samtidigt väntade solparker med en årlig elproduktion på 17,1 TWh på besked. Det motsvarar vad två kärnkraftsreaktorer kan producera.
    Läs mer



    Solenergi
    Villaägare som vill investera i solceller kan tvingas betala stora belopp till elnätsbolag för att få mata ut el på nätet. Detta efter att Energimarknadsinspektionen; Ei, ändrat praxis.
    Läs mer



    I bostadsområdet Tamarinden i Örebro planeras en av Sveriges första större energigemenskaper.
    Förnybar emergi
    Det finns intresse för att skapa så kallade energigemenskaper i Sverige men hittills har det varit svårt att få det att fungera i praktiken. Nu kommer Energimyndigheten med en rapport, som förhoppningsvis kan få fart på utvecklingen.
    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer



    Illustration: White Arkitekter.
    Vatten & Avlopp
    Med 17,5 miljarder i investering i den nya avloppsreningsanläggningen Maxima lovar Malmö att stadens kanaler ska bli badbara till 2040.
    Läs mer


    Bräddningar av avloppsvatten har ökat kraftigt i många kommuner. Något som har lett till att ovanligt många badplatser i landet haft otjänligt vatten i sommar.
    Läs mer


    Siwi, Stockholm International Water Institute har en mycket viktig roll att spela för världens vattenarbete. Det framkom från vattenforskare och vattenexperter under Världsvattenveckan. Oron är nu stor att ett väl fungerande globalt vattenarbete ska slås sönder.
    Läs mer


    Läs mer



    Bild: Region Skåne. Foto: Mona Skog.
    Hav & Kust
    Det femåriga EU-projektet LIFE Coast Adapt visar på goda resultat. I projektet har naturbaserade åtgärder mot kusterosion testats på 14 olika platser i sex kustkommuner i Skåne.
    Läs mer



    Karin Eriksson är näringlivsutvecklare i Mora kommun.
    Cirkulär ekonomi
    Svenska kommuner och företag behöver bli bättre på cirkulär ekonomi. Därför har näringlivsutvecklare i Värmland, Dalarna och Dalsland deltagit i ett program som gett nya verktyg i hållbarhetsarbetet.
    Läs mer



    Transport & Trafik
    Elbilarna utgör fortfarande en liten andel av den totala fordonsflottan i EU-länderna. Men försäljningssiffrorna går upp år för år. Det visar statistik från EU:s statistikmyndighet Eurostat. 2023 stod elbilarna för 14,6 procent av alla nyregistreringar, vilket är en ökning med 48,5 procent jämfört med året innan.
    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer



    Hållbar utveckling
    Den 1 augusti inträffade "Earth overshoot day", vilket innebär att vi förbrukat uttaget av jordens förnybara resurser för i år. Sverige ligger dock betydligt sämre till än det globala genomsnittet: här tog de förnybara resurserna slut redan den 21:a april.
    Läs mer



    Daniel Fjellborg har skrivit avhandlingen om gruvmotstånd. Bild: Luleå tekniska universitet.
    Miljörätt
    Motståndet mot nya gruvetableringar har ökat i Sverige sedan 2010. Det visar en ny avhandling vid Luleå tekniska universitet. I avhandlingen identifieras och analyseras totalt 16 gruvkonflikter i Sverige. Den innehåller också en djupstudie av gruvkonflikterna vid Kallak/Gállok och Norra Kärr.
    Läs mer


    Läs mer


    Läs mer


    PROVA MILJÖ ONLINE KOSTNADSFRITT
    Ovanstående nyheter är ett urval från Miljö Online Professional. Vill du prova tjänsten gratis i 14 dagar. Ring 0733-839081 eller skicka ett mail till


    Mest läst